"Ο Εβαν Σπίγκελ είναι γεννημένος στις 6 Ιουνίου του 1990." Παράτησε τις σπουδές του στο...
Στάνφορντ τρία μαθήματα πριν από το πτυχίο. » Ζει με τον πατέρα του, ο οποίος, σύμφωνα με τον Εβαν, τον φιλοξενεί χωρίς να γκρινιάζει. » Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική του στάση, δηλώνει ότι προτιμάει να είναι ανεξάρτητος. » Στις ΗΠΑ μιλούν ήδη για έναν… νέο Ζούκερμπεργκ στη θέση του Ζούκερμπεργκ. » Η εφαρμογή Snapchat έχει 5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως, τα μηνύματα που ανταλλάσσονται ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια την ημέρα, ενώ την έχει κατεβάσει το 9% των χρηστών κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ. » Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
«Ετσι ξαφνικά», που λέει και το τραγούδι, μπήκε στη ζωή μας ο Εβαν Σπίγκελ. Με την ίδια ταχύτητα, με την οποία η εφαρμογή Snapchat, που εκείνος δημιούργησε, σβήνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες της. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο μόλις 23 ετών διευθύνων σύμβουλος πήρε την απόφαση να απορρίψει την πρόταση του ισχυρού άνδρα του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος του προσέφερε το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. δολαρίων προκειμένου ο Σπίγκελ να του πουλήσει την -ιδιαιτέρως δημοφιλή, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- εφαρμογή του που ακούει στο όνομα Snapchat. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. «Τι είναι το Snapchat;» θα αναρωτηθεί κανείς – και δικαίως.
Είναι το «παιδί» των Εβαν Σπίγκελ και Μπόμπι Μέρφι, οι οποίοι το δημιούργησαν όταν ήταν φοιτητές στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το 2011. Πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο μέσω κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι πως όλο αυτό το υλικό «αυτοκαταστρέφεται», δηλαδή διαγράφεται αυτομάτως, λίγα (δέκα) δευτερόλεπτα αφότου το δει ο παραλήπτης του. Η εφαρμογή αυτή έχει εμφανίσει τεράστια απήχηση τον τελευταίο καιρό – σύμφωνα με τους δημιουργούς της, κάθε μέρα χρησιμοποιείται για τη διακίνηση 350 εκατομμυρίων αρχείων, κυρίως μεταξύ εφήβων. Αν και συχνά οι χρήστες το χρησιμοποιούν για να ανταλλάσσουν προκλητικές φωτογραφίες και μηνύματα με τολμηρό, σεξουαλικό περιεχόμενο (το λεγόμενο sexting), πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ανταποκρίνεται στην ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη που αισθάνονται οι νεότεροι να προστατεύσουν τη διαδικτυακή φήμη τους. Η δημοφιλία τής εν λόγω εφαρμογής μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, επιθυμούν μια επιστροφή στην «παλιά» εποχή του Ιντερνετ, τότε που η ανωνυμία και ο μικρότερος βαθμός έκθεσης τους επέτρεπε να είναι πιο αυθεντικοί όσον αφορά στη συμπεριφορά τους.
Καθώς η ανωνυμία μειώνεται και η έκθεση σε ολοένα μεγαλύτερους κύκλους επαφών αυξάνεται είναι επόμενο να ενισχύεται και το ενδιαφέρον για εφαρμογές τέτοιας φιλοσοφίας. Αυτός είναι, εν πολλοίς, και ο λόγος που το Snapchat χρηματοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με 80 εκατ. δολάρια από επενδυτές, οι οποίοι το αποτίμησαν τότε στα 800 εκατ. δολάρια παρόλο που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει μηδενικά έσοδα, καθώς δεν «σερβίρει» καν διαφημίσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο 23χρονος Σπίγκελ αισιοδοξεί πως η εφαρμογή θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των χρηστών της μέσα στους επόμενους μήνες, δίνοντας έτσι τη σχετική ώθηση και στην οικονομική αξία της. Διαφορετικά, δεν θα είχε κανέναν λόγο να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς του Snapchat από το Facebook αντί 3 δισ. δολαρίων – και μάλιστα σε μετρητά.
Οπως έγραψε η «Wall Street Journal», αν και οι εκπρόσωποι του κοινωνικού δικτύου που προσέγγισαν τον Σπίγκελ έδειξαν διατεθειμένοι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά τους, εκείνος ήταν αρνητικός. Αν έκλεινε το deal, τότε θα ήταν η ακριβότερη εξαγορά που έκανε ποτέ το Facebook, το οποίο πέρυσι απέκτησε το Instagram καταβάλλοντας 1 δισ. δολάρια. Με την εξαγορά του Snapchat, στόχος του Facebook ήταν όχι μόνο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στα smartphones, αλλά και να προσθέσει στο οπλοστάσιό του μια εφαρμογή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους.
Τα σχέδια, ωστόσο, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ εν ευοδώθηκαν και είναι άγνωστο, προς το παρόν, εάν προτίθεται να επιμείνει, επιστρέφοντας με νέα πρόταση. Από την πλευρά του, μέσα στο επόμενο έτος, ο Σπίγκελ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του, επιλέγοντας είτε να πωλήσει το Snapchat σε ακριβότερη τιμή είτε να αναζητήσει χρηματοδότες που θα επενδύσουν ακόμα περισσότερα κονδύλια στο ομολογουμένως φιλόδοξο και, ήδη, επιτυχημένο πρότζεκτ του.
Ενας νέος Ζούκερμπεργκ στη θέση του Ζούκερμπεργκ
Εκτός του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ενδιαφέρον έχει δείξει και η εταιρεία Tencent (ισχυρός «παίκτης» στην αγορά της Κίνας και της Νότιας Κορέας), καταθέτοντας επενδυτική πρόταση που αποτιμά το Snapchat περίπου στα 4 δισ. δολάρια. Και αυτή η πρόταση, ωστόσο, φέρεται να απορρίφθηκε από τον 23χρονο ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ανερχόμενης εταιρείας. Και μπορεί η στάση του αυτή να φαντάζει σε κάποιους απερίσκεπτη και σε άλλους αλαζονική, όμως δεν είναι… καινοφανής για τον ίδιο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν δίστασε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Στάνφορντ όταν οι συμφοιτητές του αποδοκίμασαν το αρχικό πλάνο για το Snapchat, το οποίο είχε τη μάλλον… άτυχη ιδέα να αναπτύξει ενώπιόν τους. Εκείνος ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της εφαρμογής από την τραπεζαρία του σπιτιού του! Σνομπάροντας τα πολυτελή, αλλά απρόσωπα, ψυχρά γραφεία της Silicon Valley, το Snapchat, που απασχολεί σήμερα μόλις 17 άτομα προσωπικό, εγκατέστησε τη βάση του σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Venice Beach της Καλιφόρνια.
Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» γράφει ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Facebook, οι δημιουργοί του Snapchat έχουν μπει σε μια δικαστική διαμάχη με πρώην συμφοιτητή τους, τον Φρανκ Ρέτζιναλντ Μπράουν, που ισχυρίζεται ότι το Snapchat είναι δική του ιδέα και μάλιστα έχει δουλέψει πάνω στην εφαρμογή, αλλά οι φίλοι του τον παραμέρισαν στην πορεία έπειτα από διαμάχη τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι φωτογραφίες που στέλνονται μέσω Snapchat μπορεί να έχουν μεγαλύτερη μονιμότητα από αυτή που πιστεύει ότι έχουν ο αποστολέας τους, ενώ η εταιρεία αναγνωρίζει πως το υλικό που διαγράφεται από τους διακομιστές (servers) μπορεί να ανακτηθεί με το κατάλληλο εργαλείο.
Ο ίδιος, πάντως, ο Εβαν Σπίγκελ απολαμβάνει προς το παρόν τη δημοσιότητα που του προσφέρει η δημοφιλία της εφαρμογής και η τόλμη του να απορρίψει την πρόταση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έστω και αν οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μερικά χρόνια θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο για το «όχι» που είπε…
Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Please
LIKE
and
SHARE,
Thank you!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου