Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Χρόνια Πολλά, Facebook

4 Φεβρουαρίου του 2004 και τέσσερις Αμερικανοί φοιτητές (ο Eduardo Saverin, ο Andrew McCollum, ο Dustin Moskovitz και ο Chris Hughes ) δημιούργησαν και «έβγαλαν στον αέρα», για πρώτη φορά, την ιστοσελίδα Thefacebook.com.

Οι ίδιοι αναζητούσαν έναν προγραμματιστή για να κάνει πραγματικότητα μια ιδέα, που όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα, είχαν από το 2002. Μια ιστοσελίδα επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών που επρόκειτο να την ονομάσουν "HarvardConnections.com".

Aς τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Όπως γράφει το News247.gr στην αρχή είχαν πληρώσει έναν άλλον φοιτητή, ο οποίος όμως εγκατέλειψε το σχέδιο και πρότεινε έναν δευτεροετή φοιτητή που τον έλεγαν... Μark Zuckerberg. Ο Ζuckerberg ήταν ήδη γνωστός μεταξύ των φοιτητών, καθώς είχε δημιουργήσει το "Facemash", το οποίο έπαιρνε φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Harvard και συνδυάζοντάς τις ζητούσε από όσους έμπαιναν στη σελίδα να ψηφίζουν ποιος φοιτητής ή φοιτήτρια είναι πιο ελκυστικός/η.
Το "Facemash" είχε μεγάλη επιτυχία και αυτός ήταν ο λόγος που ο Zuckerberg προτάθηκε στους τρεις φοιτητές.
Μετά από μερικές συσκέψεις ο Zuckerberg έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα και έστειλε μήνυμα στους φοιτητές ότι θα μπορούσε να φτιάξει ένα προσχέδιο για τη σελίδα μέχρι την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια ο Zuckerberg έστελνε μηνύματα με πληροφορίες για την πρόοδό του πάνω στη δημιουργία της σελίδας δείχνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του μέλος της ομάδας.

Η συμπεριφορά του Zuckerberg άρχισε να αλλάζει. Τους έλεγε ότι δεν μπορούσε να τους συναντήσει, λόγω φόρτου εργασίας. Το τι συνέβαινε (σύμφωνα με τους τρεις) ήταν ότι είχε αποφασίσει να κλέψει την ιδέα τους και πλέον δούλευε για δικό του όφελος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Facebook έχει σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κάτι που το κατατάσσει στον δημοφιλέστερο δικτυακό προορισμό παγκοσμίως.

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το facebook, όπως τα κατέγραψε το e-go.gr
1. Οι χρήστες μένουν συνολικά στο Facebook για 4.7 δισεκατομμύρια λεπτά ενώ ανανεώνουν 532 εκατομμύρια status updates.
2. Ο μέσος χρήστης έχει περίπου 130 φίλους ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερους. Από αυτούς ο μέσος χρήστης μιλά και αλληλεπιδρά με μόλις 7 (μάξιμουμ).
3. Οι περισσότεροι χρήστες (ποσοστιαία) βρίσκονται στις ΗΠΑ (50.3%). Ακολουθεί η Αυστραλία (37.7%) και η Ευρώπη (27.5%).
4. Πάνω από το 25% των χρηστών έχει χωρίσει μέσω Facebook σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2010. Επίσης το Facebook ευθύνεται για 1 στα 5 διαζύγια.
5. Το Facebook απαγορεύει τις φωτογραφίες θηλασμού, τις θηλές, κλπ. Ωστόσο εκπρόσωπος τύπου του Facebook δήλωσε ότι οι περισσότερες φωτογραφίες θηλασμού ακολουθούν τους κανόνες του site και δεν έχουν διαγραφεί.
6. Ο Αλ Πατσίνο ήταν το πρώτο επίσημο «πρόσωπο» του Facebook. Το 2007 στην πρώτη σελίδα του Facebook εμφανιζόταν το πρόσωπο του ηθοποιού όπως το είχε σχεδιάσει ο φίλος του Ζούκερμπεργκ, Andrew McCollum.
7. Το 36% των χρηστών του site μπαίνει στο Facebook μετά το sex για να τσεκάρει τα μηνύματα.
8. Το 57% των χρηστών είναι γυναίκες και το 43% άντρες. Οι χρήστες έχουν ανεβάσει συνολικά 350 εκατομμύρια φωτογραφίες.
9. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και πανεπιστημιακές σπουδές δε διαθέτει λογαριασμό στο Facebook.
10. Το 2009 ένα αμερικάνικο εστιατόριο έκανε δώρο ένα σπέσιαλ χάμπουργκερ σε όποιον διέγραφε δέκα φίλους του. Μόλις κάποιος το έκανε, το εστιατόριο έστελνε μήνυμα στους διεγραμμένους φίλους γράφοντας ότι ο «Ο φίλος σου σε διέγραψε για ένα burger».
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου