Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Εκτός ευρώ η Πολωνία. Διαβάστε γιατί...

Η Πολωνία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ευρώ πιθανόν για άλλη μια δεκαετία επειδή η κυβέρνηση δεν έχει... 

επαρκή πλειοψηφία για να εγκρίνει τις αλλαγές οι οποίες χρειάζονται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. 

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Γκαζέτα Βιμπόρτσα", ο Τουσκ λέει πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αρκετοί βουλευτές υπέρ του ευρώ στο κοινοβούλιο για να υποστηρίξουν την υιοθέτησή του ακόμη και στην επόμενη βουλή. 
Αυτό θα σημάνει ότι η Βαρσοβία δεν θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τουλάχιστον άλλα έξι χρόνια, αναβάλλοντας ουσιαστικά την είσοδο στο ευρώ ως τη δεκαετία του 2020. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία θα διεξαχθούν το 2015. 

"Δεν θα μπούμε στην ευρωζώνη χωρίς να αλλάξουμε το σύνταγμα. Σήμερα δεν έχουμε πλειοψηφία γι' αυτό και διαισθάνομαι πως δεν θα έχουμε τέτοια πλειοψηφία ούτε στην επόμενη βουλή", δήλωσε ο Τουσκ. 

"Αν θέλετε να χάσω τις εκλογές, τότε ναι, πείστε με να ανακοινώσω ότι θα κάνω κάτι που ο κόσμος φοβάται ... Έχετε κατά νου πως η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια βαθιά διαδικασία ανακαίνισης". 

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Πολωνίας, μόνον η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας μπορεί να εκδίδει το εθνικό νόμισμα, αλλά όταν η χώρα μπει στο ευρώ, το ρόλο αυτό θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Για να αλλάξει το σύνταγμα δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση, καθώς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το ευρωσκεπτικιστικό συντηρητικό Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει αρκετές ψήφους για να εμποδίσει οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες. Προηγείται επίσης στις δημοσκοπήσεις, με το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ να ακολουθεί.

Πηγή: topeiraxtiri.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου